Stand van zaken GDG
en vooruitblik
In deze nieuwsbrief leest u nieuws over het Gesloten Distributie Systeem Groen (GDG) aan het Olsterpad in Dronten. De huidige stand van zaken wordt belicht, maar we blikken ook vooruit. U ontvangt deze nieuwsbrief omdat we verwachten dat u graag op de hoogte blijft van nieuws rond het GDG. Mocht u geen prijs meer stellen op toezending dan kunt u zich (onderaan deze nieuwsbrief) afmelden voor volgende edities. U kunt hier deze nieuwsbrief ook als PDF lezen en printen.
Alle aangesloten windparken kunnen
nu via GDS Groen elektriciteit leveren
De bouw van de diverse windparken binnen Windplan Groen is vrijwel afgerond en het Gesloten Distributiesysteem Groen (GDG) ontvangt inmiddels van alle acht aangesloten windparken elektriciteit. Ook het zonnepark Flevonice / Sunrock is nu aangesloten.
Kort nieuws
- In de tientallen kilometers lange bekabeling vergen enkele mof-verbindingen nog aandacht maar aan die verbindingen wordt nu hard gewerkt. Ook op andere terreinen moet nog het nodige werk worden verricht.
- De Grid compliance studies zijn nog niet afgerond; er is nog steeds geen duidelijkheid of er wel of geen harmonisch filter moet komen.
- In december 2023 is een akoestisch onderzoek aan de transformatoren gepland.
- Soms krijgen we ook te maken met een tegenvaller. Dat gebeurde bijvoorbeeld op 7 september. Het GDG viel uit vanwege een fout bij een test van de brandblusinstallatie. Het euvel was vlot verholpen en dezelfde dag waren alle aangeslotenen weer voorzien van GDG spanning (met dank aan de betreffende IV-ers).
TenneT
TenneT werkt hard aan de vervolmaking van het ‘dubbele’ net tussen Lelystad en Hattem. Het vervangen van de leidingen van TenneT vanaf Olsterpad tot Lelystad duurt tot sept 2024. Pas nadat deze verbinding is vervangen, is er sprake van een N-1 verbinding. Vanaf dat moment zal een enkelvoudige fout in de verbinding naar het TenneT station niet tot uitval leiden.
Datamanagement
GDG houdt de ontwikkelingen op het gebied van het datamanagement binnen de elektrische energiemarkt in het algemeen -en voor een gesloten distributiesysteem in het bijzonder- goed in de gaten. GDG is daartoe lid geworden van MFF/BAS.
MFF staat voor MarktFaciliteringsForum en BAS voor Beheerder Afspraken Stelsel; twee organisaties die samen optrekken om verbeteringen in de informatievoorziening te verankeren in de nieuwe energiewetgeving. Zo worden er operationele afspraken gemaakt omtrent uitwisseling van energiedata tussen de verschillende betrokken marktpartijen (leveranciers, netbeheerders, meetbedrijven, FNB, GDS).
Eén van de actuele onderwerpen waar momenteel veel in wijzigt is de regelgeving rond congestiemanagement.
Aankondiging minder beschikbaar
TenneT heeft aangekondigd dat het hoogspanningsnet ter plaatse van het GDG op 10, 11 en 12 september 2024 minder beschikbaar zal zijn (VNB, Voorziening Niet Beschikbaar). Beide transformatoren van GDG worden één voor één uit bedrijf genomen waardoor onze aangeslotenen die dag kortstondig uit bedrijf moeten en mogelijk gelimiteerd worden in hun productie. Onze Asset Manager zal betrokkenen hierover nader informeren.
Vraag van TenneT
TenneT heeft gevraagd of er interesse is in een Capaciteit Beperkend Contract (CBC) of het invullen van een CSP-rol achter het GDG (Congestion Service Provider). Dat is een een kwestie die peelt tussen TenneT en GDG-aangeslotene. GDG meldt daarom aan TenneT wie haar aangeslotenen zijn (contactpersonen inclusief de EAN -nummers). Op die manier is het voor TenneT mogelijk rechtstreeks in gesprek te gaan met de GDG-aangeslotenen.
Eigenaarschap kabels
GDG is, zoals in de vorige nieuwsbrief gemeld, eigenaar van een aantal 150kV kabels tussen het GDG en het TenneT onderstation. TenneT zou volgens de Elektriciteitswet 1998 eigenaar moeten zijn. Dat is onder meer van belang met het oog op de batterijplannen.
Over het vermeende, onterechte eigenaarschap van de hoogspanningskabels is weinig nieuws te melden. Ondertussen is wel gebleken dat de drie batterij-partijen gewoon kunnen aansluiten.
Energie Management Systeem (EMS)
De uitvraag naar een Energie Management Systeem (EMS) verloopt naar wens. GDG is met 5 leveranciers in gesprek om te komen tot een budgetofferte. De functionaliteit die werd aangevraagd, staat beknopt omschreven in de bijlage bij deze nieuwsbrief. Als alles volgens planning verloopt zal het EMS medio 2025 inbedrijf worden genomen. Wilt u meedenken, heeft u vragen of bent u benieuwd naar de details van de uitvraag en/of alle eisen aan het systeem: neem contact op met onze projectleider:
jeroen.vandersloot@windkoepelgroen.nl